wtorek, 6 listopada 2012

Porozmawiajmy o: cukrzyca. Cz. I- Wstęp.

Dziś chcę zacząć serię wpisów, dotyczących cukrzycy. Nie da rady wyjaśnić wszystkich mechanizmów i konsekwencji tej choroby w jednym poście- za dużo jest typów cukrzycy, za dużo czynników wpływających na nią, za dużo jej powikłań. Dlatego serię chciałam zacząć od przedstawienia naszego głównego wroga, od którego wszystko się zaczyna, popularnie nazywanego cukrem.

Na wstępie należy zaznaczyć- nie każdy cukier jest zły. Generalnie nie poleca się jeść pokarmów zawierających cukry proste oraz disacharydy, natomiast w zdrowym żywieniu powinno się jadać cukry złożone. Czym one się różnią?
Mówiąc o cukrze ludzie zazwyczaj mówią o sacharozie, obecnej m.in. w cukrze buraczanym, czyli tym, który najczęściej spożywamy i o cukrze trzcinowym. Sacharoza jest dwucukrem, którego cząsteczka zbudowana jest z glukozy oraz fruktozy, które połączone są wiązaniem O-glikozydowym. Wiązanie to jest jedno i jest ono szybko "niszczone" przez sacharazę (enzym, który rozkłada sacharozę na "części pierwsze") na glukozę i fruktozę, z których cząsteczka była zbudowana. A w związku z tym, że cząsteczka sacharozy jest tak szybko rozkładana, szybko "skacze" stężenie glukozy we krwi, gdyż jak każdy wie, składniki odżywcze po strawieniu trafiają do krwiobiegu, aby mogły dotrzeć do każdej komórki. I to właśnie głównie z powodu szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu cukru buraczanego/trzcinowego itp. jest on tak potępiany. Szybki "skok" stężenia glukozy powoduje szybką reakcję trzustki... ale o tym będzie w późniejszych notkach ;)

Źródło: KLIK

Czy mamy więc wyeliminować cukry z diety? NIE! Mimo swoich "właściwości pro-cukrzycowych" to glukoza jest naszym głównym paliwem, pokarmem dla naszych komórek. Nie możemy więc pozbawiać się tego składnika z diety. Trzeba jednak się nauczyć wybierać dobre cukry. Co to znaczy dobre? Dobrymi cukrami można nazwać cukry złożone. Tutaj zaliczyć możemy skrobię czy szeroko pojętą grupę związków chemicznych, nazywaną błonnikiem pokarmowym. Dlaczego cukry złożone są dobre? Ich łańcuchy zbudowane są z wielu cząsteczek sacharydów, które nie są od razu "cięte" przez odpowiednie enzymy na części pierwsze, tylko najpierw rozkładane są na mniejsze kawałki, a dopiero potem te kawałki "przekształcają się" w glukozę. W związku z tym, że proces ten rozkłada się w czasie, wzrost glukozy we krwi nie jest tak nagły. I o ile ze skrobią należy uważać, ponieważ dość szybko podnosi ona poziom glukozy we krwi i ma wysoki indeks glikemiczny, o tyle wszystkie produkty bogate w błonnik pokarmowy są bardzo wskazane. 

Co więc jeść? Przykładowymi składnikami, które dostarczą nam dobrych cukrów są płatki owsiane, orkiszowe, otręby owsiane, pełnoziarniste pieczywo (ale to naprawdę pełnoziarniste, a nie karmelizowane, które tylko wygląda zdrowo), większość warzyw (przede wszystkim warzywa strączkowe), kasza gryczana... Owoce, jak każdy wie, również są zdrowe, jednak w przeciwieństwie do warzyw, których w zasadzie można jeść nieograniczoną ilość (wyjątkiem są np. ziemniaki).

Muszę jeszcze zaznaczyć, że w dzisiejszym świecie producenci mają wiele sposobów, jak oszukać klienta. I tak na przykład nasz wróg, cukier, może występować w składach produktów żywnościowych pod wieloma nazwami m.in. cukier, cukier trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, cukier inwertowany, glukoza, sacharoza, wszelkie inne nazwy cukrów prostych bądź dwucukrów (generalnie końcówka -oza wskazuje na cukier), wysokofruktozowy syrop kukurydziany, aspartam, acesulfam K (dwa ostatnie to sztuczne słodziki) itd. Tak, dużo tego. Niektóre to sztuczne wytwory, niektóre naturalnie występujące cukry, których mimo wszystko powinno się unikać. Dlatego powinniśmy się nauczyć czytać dokładnie składy...

A Wy staracie się unikać tzw. cukrów? A może jest Wam wszystko jedno? Jestem ciekawa Waszych opinii:)

4 komentarze:

  1. no własnie, to oszukiwanie ludzi... sama przez kilka miesicy kupowalam czarny chleb w lidlu dumna ze tak dobrze sie odzywiam az kiedys przeczytalam skład... wrrr syropy sa juz teraz we wszystkim, zaczynajac od soczkow typu 'Kubuś' konczac na jogurtach, galaretkach i deserkach! A i oczywiscie batonach FITNES!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż chciałoby się rzec, że w batonikach fitness przede wszystkim. Z resztą we wszystkim co fit są dziadostwa...

      Usuń
  2. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification
    appeared to be on the net the simplest thing to
    be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about.
    You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take
    a signal. Will likely be back to get more. Thanks

    My web site ... garbage disposal troubleshooting

    OdpowiedzUsuń
  3. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

    Stop by my webpage: stability balls

    OdpowiedzUsuń

Bardzo proszę nie zostawiać tu komentarzy typu "Fajny blog. Zapraszam do mnie". Interesuje mnie co Wy macie do powiedzenia na temat tego wpisu. Konstruktywna krytyka i dyskusja na dany temat mile widziane ;) Masz pytanie lub pomysł na wpis- wal śmiało ;)